Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
De euro lost op, of weten de beurzen meer?

Door: Volt | Datum: 20-03-2010 | Laatst gewijzigd: 20-03-2010 | Werk, inkomen, economie


Door René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Hoezo paniek
Van demissionair minister van Financiën de Jager moet gezegd worden dat hij lef heeft en ook nog eens eerlijk is. Onomwonden twitterde hij dat de Europese banken een mega groot probleem hebben als Griekenland omvalt. Dat Griekenland voorlopig kopje onder gaat staat helemaal vast. Ook staat vast dat geen enkel Europees steunplan soelaas biedt. Griekenland moet naar het IMF. Dat kan echter alleen als het vrijwillig uit de euro stapt.

Oeps
Op dat moment valt Europa. Dat heeft minister de Jager met zoveel woorden gezegd. Opmerkelijk is dat er vanmiddag vertrouwelijk overleg met de Tweede Kamer is tussen de Minister en Nout Wellink, de president van DNB. De vraag is waarom dat overleg vertrouwelijk moet zijn. Daaraan voorafgaand is het de vraag waarom niet eerder bekend was dat de Europese banken zoveel gevaar lopen. Overal in Europa zijn de banken aan stresstests onderworpen. Kennelijk is het risico van een landenfaillissement niet meegenomen.

Waanzin of werkelijkheid
Dat zou normaliter ook niet hoeven ware het niet dat door ‘outsiders’ stelselmatig is gewezen op het dreigende gevaar van ineenstorting van landen, uiteraard als gevolg van de inmiddels overbekende fiscale implosie die optreed als de schuldenlast van een land te hoog voor burgers is geworden om nog te kunnen dragen. In zo’n situatie helpt ook het verschuiven van schuldenlasten via financiële constructies tussen banken en overheden niet langer. Die constructies imploderen mee, want zij waren van meet af aan onhoudbaar.

Wie volgt
Het onvermijdelijke gevolg van terugtreding van Griekenland uit de euro is dat Duitsland zal volgen. Dat kan niet anders. Want als in Duitsland de banken eraan gaan, ontstaat ook daar de noodtoestand. Op dat moment wordt namelijk overduidelijk welke risico’s Duitse banken in andere lidstaten lopen. Zodra Duitsland vertrekt volgt Nederland. Ook dat is onvermijdelijk. Het Nederlands economisch belang ligt immers van oudsher bij onze oosterburen. We zijn in dat opzicht niet veel meer – maar ook niet veel minder - dan een mooie provincie aan zee.

Tweede Kamer
Het is aannemelijk dat minister de Jager en president Wellink over dit scenario met de Tweede Kamer zullen praten. Raar is dat het om vertrouwelijk overleg gaat. Juist nu is er overduidelijk behoefte aan openheid en duidelijkheid. Maar omdat Europa momenteel niet weet hoe het de zaken bij elkaar moet houden, wordt er gezwegen. Dat is begrijpelijk. Liever de onrust laten voortduren, dan met paniek van doen te moeten hebben. Inmiddels is zelfs sprake van enige vrees dat de lonen aan mensen binnenkort niet meer betaald kunnen worden als gevolg van het wegvallen van de waarde van de euro. Wie had dat ooit kunnen denken.

Toch weer doemdenken?
Zal het zover komen? We zullen het zien. Voorlopig blijven de wereldwijde beurzen hun opmars voortzetten. Dat roept de vraag op wie er meer weet. De beurzen of wij?

Bron: RTLZ

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >